Ahoj, rád bych si tuto jízdenku pořídil na cestu do Frankfurtu a zpět. Hledal jsem kde ji zakoupit a neúspěšně. Můžete mi poradit, URL kde je k zakoupení?  .

Něměcko s měsíční jízdenkou za 49 eur

Založil(a) ve fóru Železniční doprava

Listok je v poriadku, cca okolo 29.8 ti automaticky nabehne dalsi co bude platit na september.

0 Citovat

Tak oprava, na september ti nabehne uz asi dnes. Mne to prave piplo :)

0 Citovat

Dobře, děkuji.

Právě mě překvapuje, že podle toho, co se různě i tady ve fóru píše, to vůbec nemělo jít a hlavně mě překvapuje, že mi přišla jízdenka dřív, než jsem ji zaplatil...

 

Jak mohu zrušit předplatné na září?

0 Citovat

z.matejka: No já umím německy, a přijde mi to jako normálně platná jízdenka pro vás pro regionální dopravu na zbytek srpna. Pokud se tam teda ukazuje celý ten QR kód (to ze screenshotu není vidět), který nějaký průvodčí asi bude skenovat, tak to by to mělo při kontrole projít. Píšou tam, že také můžou požadovat zároveň předložení vaší občanky nebo jiného průkazu s fotkou.

 

Objednával jste to v aplikaci DB Navigator nebo jaké? Chci se zeptat, zadal jste tam IBAN svého normální  korunového účtu u české banky? Můžu se zeptat, u jaké banky?

Napíšete sem kdyžtak, pokud/když vám Deutsche Bahn strhne tu platbu?

Spíš bych tipoval, že si tu platbu nestrhnou, i když vy jste v tom průběhu objednávky nejspíš zaškrtnul drobným písmem souhlas s inkasem z vašeho IBAN (vše samozřejmě německy), ale tipoval bych, že technicky to stržení platby asi neprojde, záleží, z jakého to má být účtu. I když mezitím mohli upravit systém.

Dost možná, že takto objednávané jízdenky budou nakonec zdarma.

Ale podle mne s tím co máte v ruce, resp. v mobilu, můžete vyrazit .

0 Citovat

z.matejka napsal(a):

Dobře, děkuji.

Právě mě překvapuje, že podle toho, co se různě i tady ve fóru píše, to vůbec nemělo jít a hlavně mě překvapuje, že mi přišla jízdenka dřív, než jsem ji zaplatil...

Jak mohu zrušit předplatné na září?

No formálně to na září podle mě už zrušit nepůjde, to se muselo do 10.8., teď to jde zrušit na říjen, což by asi bylo na místě udělat. Ruší se to asi taky v té aplikaci nebo v nějakém Abo-portále na webu DB, přesně nevím.

Ale vy musíte doufat, že se vám vůbec nic nestrhne, což se podle mě pravděpodobně také stane (záleží právě na tom účtu), viz jak to popisuje v tomto vláknu J. Petrák.

0 Citovat

rogernyman: Děkuji za kontrolu, právě mi to také přijde jako plátna jízdenka.

QR kód je tam normálně celý, chtěl jsem jen, aby na screenu byl vidět ten německý text.

IBAN jsem je od mého korunového účtu u ČSOB. Také si myslím, že spíš není reálné, aby si to strhli, protože pokud se nemýlím, tak k inkasu je třeba souhlas banky, nebo alespoň dřív to tak bylo.

Nicméně, pokud se jim to povede a strhnou to, tak dám vědět.

 

Objednával jsem to přes DB Navigator.

Nevíte, kde tam je možnost zrušit předplatné a jak se to jmenuje?

 

 

 

 

0 Citovat

baca12 napsal(a):

Tak oprava, na september ti nabehne uz asi dnes. Mne to prave piplo :)

Jenže vy jste asi při objednávce zadával  IBAN slovenského EUR účtu, ne? To je rozdíl od českého korunového účtu.

A vám se měsíční platby za D-Ticket normálně pravidelně inkasem strhávají? díky 

0 Citovat

Je uplne jedno aky ucet das, listok ti nabehne tak ci tak a bude sa obnovovat pokial to nezrusis.

Ja mam nemecky ucet a ano platby sa strhavaju kazdy mesiac vzdy v iny den, zalezi podla nalady db :)

0 Citovat

No tak lístek asi naběhne tak či tak, ale jestli se skutečně nějaká inkasní platba z účtu strhne, tam už je rozdíl v tom, jestli člověk zadá německý EUR účet nebo třeba český CZK účet. Podle zkušeností, co tady jiní uživatelé píšou...

0 Citovat

z.matejka napsal(a):

objednával jsem to přes DB Navigator.

Nevíte, kde tam je možnost zrušit předplatné a jak se to jmenuje?.

To přesně nevím, ale někde to tam snad musí být. Možná nějaký oddíl Abo-Portal a tam potom hledat výraz "kündigen, Kündigung" (výpověď). nebo poslat mail, viz vlákno výše.

0 Citovat

V appke sa to zrusit neda, treba skusit ist cez web

1 Citovat

Volal jsem do ČSOB banky a je to tak, jak jsem si myslel. K inkasu musím dát svolení, ale nemám technicky jak. Takže mám podle všeho platnou jízdenku a nemám ji jak zaplatit...

 

 

1 Citovat

Připojím svou zkušenost, snad to někomu pomůže. Deutschlandticket jsem si objednal na konci června na červenec přes web Deutsche Bahn. Zadal jsem český IBAN, takže peníze se samozřejmě nestrhli, ale jízdenka i tak normálně fungovala pokaždé, když ji průvodčí naskenovali. 17. července mi přišel od DB mail, že platba neproběhla, a že mám jízdenku zaplatit do 10 dní převodem SEPA, v mailu byly veškeré potřebné údaje. Platbu jsem bez problémů zadal, a když jsem za tři dny kontroloval svůj účet na zákaznickém portálu, v kolonce červenec už stalo "zaplaceno" (před tím tam bylo něco jako první výstraha).

Jinak zrušení na další měsíc lze skutečně provést jen do 10. předcházejícího měsíce jen přes zmíněný zákaznický portál. Hned po zrušení mi pak přišel mail, že jizdenka už platí jen do 31. 7.

0 Citovat

Tak zajímavá zkušenost. Zajímavé by bylo sledovat, co by se stalo, kdybyste na tu výzvu uhradit částku do 10 dnů SEPA platbou nereagoval. Tak jistě, mohla by vám DB potom asi zneplatnit jízdenku v mobilu, jenže to už by bylo stejně 27.7., a téměř celý červenec jste tak měl na tu jízdenku proježděný.

Nedokážu si představit, co jiného by mohli udělat, než tu jízdenku po marném vypršení lhůty pro platbu zablokovat. Vymáhat odškodné za používání jizdenky v červenci? To se mi moc nezdá.

Nebo vyhrožovali nějakou konkrétní sankcí v tom "prvním varování"? PS Samozřejmě mají osobní údaje cestujícího, takže si ho teoreticky můžou dát na nějaký svůj "index" pro příští roky...

0 Citovat

A uz ste skusili zadat fake ucet resp ucet trebars statnej pokladnici ? :)

To sa este len potom pobavite nad nemeckou digitalnou gramotnostou :)

0 Citovat

@ z.matejka

 

Peníze si strhnou, i když je zadán jen IBAN účet. Mě to měli strhnout 1. dne v měsíci, ve skutečnosti to strhli až 17.

Prostě nestíhají.

0 Citovat

baca12 napsal(a):

A uz ste skusili zadat fake ucet resp ucet trebars statnej pokladnici ? :)

To sa este len potom pobavite nad nemeckou digitalnou gramotnostou :)

Jak to myslíte s tím zadáním fake účtu státní pokladně? Německá digitální gramotnost je podle vás vysoká nebo nízká?

Není mi jasné zda můj příspěvek, na který jste reagoval, zpochybňujete nebo víceméně potvrzujete...

0 Citovat

Zdravím, připojuji se s dotazem ohledně Deutschland ticket.

Tuto jízdenku jsem si pořídil hned 1.7. na dovolené v Berlíně. Již tehdy jsem věděl, že to budu chtít jen jednorázově, o automatickém obnovování jsem věděl. Proto jsem se ihned po provedení registrace a koupi jízdenky přes mobilní aplikaci Deutsche Bahn pokusil automatické obnovování deaktivovat. Nicméně, ani za nic jsem nemohl přijít na to, jak se to dělá (přes mobilní aplikaci to nešlo, na webu to bylo velmi nepřehledné a složité). Rozhodl jsem se tedy zrušit celý účet. Nicméně, nyní mi znovu přišel email, že na mém účtě (který je zrušený) je otevřená částka a že ji mám uhradit, ačkoliv jak jsem již psal účet jsem zrušil a ani jsem žádnou jízdenku za srpen neobdržel. Nemá někdo podobnou zkušenost? Dokázal by mi prosím někdo poradit, co s tím?

Miloš 

0 Citovat

Gigo15 napsal(a):

Peníze si strhnou, i když je zadán jen IBAN účet. Mě to měli strhnout 1. dne v měsíci, ve skutečnosti to strhli až 17.

Prostě nestíhají.

A vám strhla DB peníze, i když jste při objednávce zadal IBAN českého korunového účtu? Nepsal jste, že jste zadal IBAN Revolut účtu? nebo podle čeho to tvrdíte?

0 Citovat

Aby toho nebylo málo, přidám další zkušenost. Jak jsem psal, jízdenka mi přišla do aplikace. Jenže po dvou dnech byla z aplikace smazána, prostě tam není. A já teď přemýšlím, jestli tu jízdenku mám, nebo ne... Jako fyzicky ne, ale z toho, co tady čtu, tak bych se nedivil, kdyby si ji nárokovali...

0 Citovat

Tak teď jsem našel v aplikaci tohle. Tak to vypadá, že by to mělo ok.


screenshot-2023-08-23-01-23-26-458-de-hafas-android-db.jpg

0 Citovat

A na stránkách DB pro změnu toto...


16927468627896960908715623400242.jpg

0 Citovat

rogernyman: 
květen, červen, červenec asi nezapočítali, takže zdarma,

až ted na srpen přišla upomínka o nezaplacení inkasa za srpen dopisem, kvůli českém bankovnímu účtu v CZK, viz příloha, tak jsem odeslal, ale kdybych nezaplatil, tak by rovnou zrušili dle popisu předplatné... stále jsem ale nevyřešil problém, jak zrušit předplatné v formuláři na abo.bahn.de, kde dle mých údajů se nedá přihlásit pro zrušení... takže jim to asi s další upomínkou nebudu platit a sami to zruší, když nestíhají reagovat na e-maily...

 


doplatek.jpg

0 Citovat

No tak koukám, že to je čím dál zajímavější. Celkem mne překvapilo, že vám tu upomínku poslali poštovním dopisem. (byl to doporučený nebo obyčejný dopis?). Možná to tak dělají vždycky anebo možná nemají v systému pořádně zavedený ten váš mail, přestože vám na něj poslali nějakou tu automatickou odpověď, těžko říci..

A můžu se zeptat, za co je na té upomínce ten poplatek cca 5 Eur, že by to byl poplatek za zaslání té upomínky? To by mi přišlo od nich teda celkem jako drzost, vzhledem k tomu, že to není vaše chyba, že si z vašeho účtu dosud nic nestrhli a že reagují pomalu na mailové výpovědi, koneckonců tu upomínku vám mohli poslat mailem, kde nemají žádné náklady za zaslání.

 

Píšete, že další upomínku jim asi nebudete platit a tím dosáhnete z jejich strany zrušení vašeho předplatného, i kdyby tu vaši mailovou výpověď do té doby stále nezpracovali. To si taky myslím.

Já teda nevidím moc rozdíl v tom, kdybyste jim nezaplatil ani tu už obdrženou upomínku. Podle mne by to dopadlo zřejmě stejně - výsledkem by bylo zřejmě jen zrušení předplatného. To předplatné by vám při nezaplacení nezrušili hned, ale jak se tam uvádí, 14 dní po datu 16.8., tedy cca k 30.8., tj stejně byste vlastně měl celý zbytek srpna jízdenku k dispozici na cestování.

Vy tu jízdenku teďka chcete využívat i po konci srpna, že byste ji pak postrádal? Ale chápu, když jste se chtěl zachovat poctivě a zaplatit  aspoň za ten jeden měsíc, který jste teda asi původně chtěl objednat..

 

Resp.se zeptám, oni v té upomínce vyhrožují ještě nějakými jinými sankcemi při jejím nezaplacení v dané lhůtě než jenom zrušením toho předplatného D-Ticketu (např soudní vymáhání dlužné částky, penále atd.)?

Já jsem teda na tom screenshotu upomínky nic takového neviděl, ale nevím, jestli není něco takového zmíněno ve zbytku toho dopisu...

děkuji 

0 Citovat

rogernyman napsal(a):

[citace="Gigo15 "]

Peníze si strhnou, i když je zadán jen IBAN účet. Mě to měli strhnout 1. dne v měsíci, ve skutečnosti to strhli až 17.

Prostě nestíhají.

A vám strhla DB peníze, i když jste při objednávce zadal IBAN českého korunového účtu? Nepsal jste, že jste zadal IBAN Revolut účtu? nebo podle čeho to tvrdíte?

[/citace]

Neupřesnil jsem to, zadal jsem IBAN účtu vedeného v EUR, který je veden u banky v eurozóně.

IBAN korunového účtu vedeného u banky v České republice by neměl systém DB vzít. Zkoušel jsem to a systém DB to nevzal. Pak jsem zadal IBAN účtu vedeného v EUR, který je veden u banky v eurozóně, a systém to vzal.

DB si peníze strhla 17.7. pro měsíční jízdenku za červenec 2023. Výpověď jsem zadával přes jejich webový systém abo před 10.7. a dostal jsem potvrzující e-mail ohledně výpovědi. Za srpen si nic nestrhli.

1